НБУ хоче продати частину державних банків. Експерти стверджують, що проблема вирішується не "з того кінця"
НБУ хоче продати частину державних банків. Експерти стверджують, що проблема вирішується не "з того кінця"
21 апреля 2017 | 15:15

Частка державних банків в Україні повинна скоротитися з нинішніх 55% до 30% протягом 5 років. Про це під час круглого столу у Вашингтоні заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

Саме через фактично монопольне становище держави конкуренція в банківському секторі нездорова, вважає глава Центробанку.

 

Так що НБУ вже підготував пропозиції для "оновлення стратегії розвитку державних банків України". Зокрема, щоб скоротити частку держбанків на ринку, частину їх треба продати, а спочатку - зробити привабливими для інвесторів, вважають в НБУ.

 

На думку Гонтаревої, для цього потрібно, щоб банки отримали спеціалізацію і розвивали бізнес-моделі.

 

Наприклад, голова НБУ вважає, що націоналізованому «ПриватБанку» слід зосередитися на роздрібній діяльності та працювати з населенням, малим і середнім бізнесом (що він і так робив до націоналізації. - Авт.).

 

«Це допоможе через п'ять років його вигідно продати стратегічному інвесторові або він зможе провести IPO», - сказала вона.

 

Зараз в Україні є сім банків з державною часткою - "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Укргазбанк", "ПриватБанк", "Родовід Банк", "Розрахунковий центр", "Держзембанк".

 

Однак керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов вважає, що найближчим часом частка держбанків, навпаки, може вирости.

 

«За рахунок того, що від нас підуть комерційні банки, особливо банки з російським капіталом, і у нас може тривати хвиля закриття комерційних банків, оскільки не минула економічна криза. Ті банки, які виводилися з ринку, були не найгіршими. Але сьогодні склалася така ситуація, що ті банки, які залишилися на ринку, так звані середнячки, через кризу вони можуть збанкрутувати взагалі», - пояснив експерт.

 

З його слів, на сьогодні в Україні в загальній банківській структурі вітчизняний приватний капітал становить близько 10%, 55% - це державний капітал, решта - іноземний капітал країн ЄС і Росії. Лупоносов додав, що такої частки державних банків, як в Україні, немає ніде в світі.

 

«У нас раніше був Ощадбанк і Укрексімбанк, і це було 7% ринку. Потім чомусь держава почала викуповувати проблемні банки. Такий високий відсоток державного капіталу сьогодні в банківській системі саме тому, що НБУ виводив із банківського ринку дуже багато комерційних банків з українським капіталом», - констатував він.

 

Але в той же час експерт не впевнений, що продати банки з державною часткою вдасться швидко.

 

«Якщо в країні йде війна, якщо в країні фінансова криза, хто купуватиме банки в цій країні? Купувати їх ніхто не буде. Більше того, навіщо людині купувати проблемний банк, що належить державі, якщо він може купити маленьку іноземну філію банку, і це коштуватиме один до одного », - вважає банкір.

 

На думку Лупоносова, масла у вогонь підливає і те, що лише 40% реальної економіки обслуговуються в банківському секторі. Решта 60% "крутяться" в тіні. І це - наслідок як політики НБУ щодо закриття банків, так і неадекватної податкової політики України.

 

Тетяна Стець, АСН

 


www.ua-banker.com

Просмотров: 1461
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код