Марина Корнієнко: Що варто знати про пільги та допомогу для багатодітних сімей у 2021 році. Важливо, є неприємні зміни!
Марина Корнієнко: Що варто знати про пільги та допомогу для багатодітних сімей у 2021 році. Важливо, є неприємні зміни!
14 января 2020 | 04:45

В теперішні нелегкі часи Коронавірсуної інфекції, локдаунів та карантинних обмежень українським сім’ям доводиться не жити, а виживати. До того ж українська влада на початку 2021 року суттєвими підняттями цін на електроенергію та газ заганяє мільйони сімей просто у глухий кут безвихідної ситуації. Особливо катастрофічно важко зараз приходиться  багатодітним сім’ям, більшості яких не вистачає коштів навіть на повноцінне харчування.


Можновладцям не потрібно забувати, що багатодітні сім’ї –  це саме той соціальний сектор, на який варто звертати увагу чи найбільше. Та на превеликий жаль, в більшості випадків такі сім’ї потребують матеріальної допомоги, особливо в цей скрутний час, який із 2020 продовжується у 2021 році.


Зазначу, що покращення щодо надання пільг багатодітним сім’ям на протязі тривалого часу практично не відбувається, проте, нажаль, є доволі неприємні новини.


Зважаючи на складну соціально-політичну ситуацію, а також, те, що громадяни нашої держави у великій мірі є мало проінформованими щодо соціальних гарантій наводжу  


перелік пільг встановлених законодавством для багатодітних сімей на 2021 рік


Згідно статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» пільги багатодітним сім’ям встановлено такі:


1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);


2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.


Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;


3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;


4)  позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.


Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.


Дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, передбачені частиною третьою(50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення), з урахуванням умов, визначених частиною четвертою цієї статті.


ЗВЕРТАЮ УВАГУ НА НЕПРИЄМНИЙ ФАКТ:  Постановою Кабінету Міністрів України №1325  з 1 січня по 31 березня 2021 року визначено єдину ціну на електроенергію для всіх жителів України – 1,68 грн на весь обсяг споживання. Ця ціна поширюється, в тому числі, і на багатодітних та прийомних сімей, а також дитячі будинки сімейного типу. Тобто, пільгова ціна споживання до 100 квт∙год на місяць за ціною 0,9 грн за 1 кВт∙год скасована й для багатодітних та прийомних сімей, а також дитячих будинків сімейного типу.


Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:


1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;


2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;


3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;


4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;


5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей»


ВАЖЛИВО: пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.


-          Довідка : відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2015 №389  «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» (багатодітні сім’ї, учасники війни, діти війни, дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії); дитячі будинки сімейного типу; прийомні сім'ї;сім'я опікуна (піклувальника); опікун дітей померлого громадянина та ін.) надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, розмір якої  на  2021 рік складає - 3180 грн 


УЗАГАЛЬНЕННЯ: ЯКЩО СЕРЕДНЬОМІСЯЧНИЙ СУКУПНИЙ ДОХІД БАГАТОДІТНОЇ СІМ’Ї  ЗА ПОПЕРЕДНІ 6 МІСЯЦІВ ПЕРЕВИЩУЄ ВЕЛЕЧИНУ ДОХОДУ 3180 ГРН(НА 2021 РІК) – БІЛЬШІСТЬ ВИЩЕНАВЕДЕНИХ ПІЛЬГ БУДУТЬ НЕДОСТУПНІ!!!   


ТЕПЕР ЩОДО ПІЛЬГ ЗІ СПЛАТИ ПОДАТКІВ


-          Платник прибуткового податку, який виховує 2 і більше дітей віком до 18 років, має право на соціальну податкову пільгу в розмірі 50% прожиточним мінімуму для працездатної особи з розрахунку на кожну дитину (ст. 169 Податкового Кодексу України).


 -        Податкова соціальна пільга - сума, на яку зменшується загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати в одного роботодавця.


 -          Фізичні особи, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років, звільняються від сплати земельного податку (ст. 281 ПКУ).


Пільги при отриманні житла


-          Сім'ї, в яких виховуються 3 і більше дітей у віці до 18 років, мають право на безкоштовну приватизацію житла незалежно від його загальної площі (ст. 6 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду"


-          Багатодітні сім'ї, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочергове отримання житла


                                                                       Пільги при оплаті освіти дітей


       -        Постановою КМУ від 26.08.2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» багатодітним сім'ям надається 50% знижка при оплаті харчування дітей в дитячих садах державної і комунальної форми власності.


 -          Сім'ї з рівнем доходу нижче гарантованого мінімуму, встановленого Законом про Державний бюджет на поточний рік, а також сім'ї, які отримують державну допомогу по малозабезпеченості, повністю звільняються від оплати за харчування дітей в дитячих садах.


 -          Позашкільну освіту діти з багатодітних сімей також отримують безкоштовно (ст.26 Закону України «Про позашкільну освіту»).


Пільги по виходу на пенсію


       -          Жінки, які народили п'ять і більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і при наявності не менше 15 років страхового стажу.


 -          За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і при наявності не менше 20 років страхового стажу (п.3 ст.115 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).


Звісно, для отримання вище перечислених пільг потрібно володіти документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства". Таким документом є відповідне - посвідчення . Як отримати відповідний документ можна  ознайомитись - ТУТ


ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬСЯ У БАГАТОДІТНИХ СІМ’ЯХ


В загальному, щодо допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях суспільство проінформоване доволі непогано. Мова йде про 1700 грн допомоги на кожну третю і наступну дитину щомісяця , які згідно постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2019 р. №250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» українці мають можливість оформлювати з 1 квітня 2019 року. Такі виплати здійснюватимуться до тих пір, поки дитині не виповниться 6 років. Кожна сім’я, яка має посвідчення багатодітної, має змогу з 1 квітня 2019 року оформити цю додаткову допомогу на дитину.


Важливі уточнення: а) якщо в родині четверо дітей, двом з яких ще немає 6-ти років, держава виплачує на кожну з них по 1 700 грн; б) якщо в сім’ї була одна дитина і народились близнята/двійнята - держава також виплачує на кожну з них по 1 700 грн; в) якщо в сім’ї троє дітей віком більше шести років – допомога не виплачується.     


Прикро, та потрібно зазначити, що в порівнянні із зростанням більшості інших видів соціальних допомог – дана допомога у 2021 році не зросла, а залишилась на рівні ще 2019 року! 


Згідно з Порядком допомога призначається і виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні.


Перелік необхідних документів для отримання допомоги допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях:


-          паспорт громадянина України (паспорт іноземця) або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, подається заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, що складається за затвердженою формою


 копії таких документів:


-          посвідчення батьків багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу) та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу);


-          свідоцтва про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналів).


ВАЖЛИВО:  на сторінках більшості інформаційних ресурсів та сайтах державних органів  здебільшого зазначена така інформація:


«Для того, щоб оформити допомогу на дитину, мамі чи татові слід звернутися у найближче відділення соціального захисту населення, написати заяву на отримання грошей…»  - ДАНА ІНФОРМАЦІЯ Є ЗАСТАРІЛОЮ ТА НЕТОЧНОЮ.   


ДОВОДЖУ ДО ВІДОМА, що 1 січня 2021 року надавати адміністративні послуги соціального характеру будуть виключно уповноважені особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади і посадові особи центру надання адміністративних послуг та передавати відповідному органу соціального захисту населення.             Управління соціального захисту населення не буде здійснювати особистий прийом громадян з питань призначення усіх видів соціальних допомог, субсидії, пільг. Як виняток громадяни мають право надсилати документи поштою або через офіційні веб-сайти Мінсоцполітики. 


Дізнатись детальніше про обслуговування громадян з питань призначення усіх видів соціальних допомог, субсидій та пільг у 2021 році можна ознайомитись у моїй публікації: "УВАГА ЗМІНИ: З 1 січня 2021 року з питань усіх видів соціальних допомог, субсидій та пільг потрібно звертатись до уповноважених осіб виконавчих органів місцевого самоврядування. Управління соцзахисту не буде здійснювати особистий прийом громадян".

 

 

www.ua-banker.com

Просмотров: 1334
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код