"Нижче 12,35 гривень за долар курс нацвалюти не опуститься" - заспокоїв експерт
"Нижче 12,35 гривень за долар курс нацвалюти не опуститься" - заспокоїв експерт
3 марта 2014 | 01:03

Протягом цього тижня гривня мало не щодня дешевшає відносно долара. Так, вчора вона впала на 80-60 копійок. У п'ятницю в обмінних пунктах долар купували по 10 – 10,3 грн, а продавали – по 11,20-11,4 грн. За останні два місяці гривня опустилася найнижче за всю історію України.

 

"Курс гривні зараз на такому рівні через непрофесійну курсову політику попереднього Кабміну, - розповідає Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.com.ua. - Уряд Азарова штучно підтримував високий курс нашої валюти. Ще в кінці минулого року Україна була на межі дефолту – бракувало коштів не лише на підтримку гривні, а й на виплати пенсій, зарплат, стипендій. Мало не весь цьогорічний транш Росії у 3 мільярди доларів уряд віддав банкам, щоб вони видавали депозити в іноземній валюті, виправили дефіцит долара в Україні. Але олігархи та наближені до них люди зрозуміли ситуацію й почали викуповувати долари. Знали, що через кілька місяців він коштуватиме значно дорожче."

 

Доларів на ринку стало менше, вони дорожчали, а гривня почала знецінюватися. При цьому уряд, який щомісяця виділяв 2 млрд. доларів на підтримку гривні, суттєво зменшив свої витрати на утримання курсу. Нацвалюта стала просідати. Хоча в золотовалютних резервах було 25 млрд. доларів.

 

"Це не означає, що суму із золотовалютних резервів можна було б витратити на підтримку курсу гривні. Ніхто не знає, наскільки ці запаси ліквідні. Це державна таємниця. Можливо, ці резерви у цінних паперах і акціях підприємств, які нікому не потрібні. Якщо так, то їх майже неможливо було б витратити на підтримку гривні."

 

Штучне стримування курсу гривні протягом майже 5 років призвело до того, що зараз відбувається різке падіння нацвалюти.

 

"Цей процес незворотній. Правильно було б потроху опускати гривню до ринково обґрунтованого курсу. Цього не робили, тому зараз відбувається різке падіння гривні. Наразі ринково обґрунтований курс це 12,35 гривень за долар. Нижче гривня не опуститься. Якщо ж опускатиметься ще нижче, це свідчитиме про валютні спекуляції".

 

 

www.ua-banker.com.ua 

Просмотров: 2503
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код