Галина Янченко: Національна інвестиційна рада допоможе бізнесу розібратись з наслідками війни
Галина Янченко: Національна інвестиційна рада допоможе бізнесу розібратись з наслідками війни
14 июля 2022 | 17:55

Національна інвестрада при Президенті почала серію круглих столів у регіонах для відвертого спілкування з бізнесом. Мета таких зустрічей – ідентифікувати найбільш гострі проблеми, викликані війною, та спільно з бізнесом знайти оптимальні рішення. 

 

Про це повідомила Секретар Національної інвестиційної ради, заступниця голови фракції «Слуга Народу» у Верховній Раді Галина Янченко під час першої зустрічі з бізнесом, яка пройшла в Одесі. 

 

Участь у заході взяли великі українські компанії, а також іноземні підприємства, представлені ключовими бізнес асоціаціями: EBA, AmCham, ICC та USUBC. 

 

Як зазначила Янченко, Національна інвестиційна рада збере актуальні проблеми та запити бізнесу з регіонів, щоб підняти їх на найвищому політичному рівні – в Кабміні, Національному банку України, Верховній Раді тощо. 

 

«Зустріч в Одесі допомогла ідентифікувати перші 15 проблем. Частину з них цілком реально вирішити в розумні терміни. Наприклад, гостро стоїть питання коротко строкових виїздів власників підприємств за кордон для укладення угод про збут української продукції, залучення інвестицій тощо. Наразі на забороні виїзду за кордон надприбутки роблять посередники з сусідніх країн. Для вирішення цієї проблеми потрібно вибудувати механізм перетину кордону та забезпечення гарантій повернення цих підприємців назад,» - повідомила Галина Янченко. 

 

Іншим болючим для бізнесу питанням є підрахунок збитків. Присутній бізнес звернув увагу на відсутність методики підрахунку збитків. Ті ж, хто і фіксує завдану окупантами шкоду, більше фокусуються на фізичних руйнуваннях. Всю цю інформацію необхідно зібрати і систематизувати, щоб виставити рахунок росії. Нацрада зі свого боку повідомила, що завершує розробку єдиного веб-ресурсу, який не лише збиратиме інформацію про фізичні збитки, а й рахуватиме упущену вигоду на основі даних податкової служби. 

 

Представник компанїі Agrofusion, три з чотирьох заводів якої опинились на окупованій території, вважає, що для уникнення масових банкрутств необхідно розробити програми реструктуризації кредитів і відсоткових канікул в банках для бізнесу, який постраждав від війни. Це питання можливо вирішити лише системною державною політикою щодо підприємств, які знаходяться під окупацією або були знищені рашистами. 

 

Нагадаємо, Національна інвестиційна рада є дорадчим органом Президента України. Нацрада опікується стратегією залучення інвестицій в Україну та покращенням інвестиційного клімату.

 

 

Просмотров: 11196
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код