НБУ ГОТУЄТЬСЯ ЗАБРАТИ ГОТЕЛЬ В ЖЕВАГО ЧЕРЕЗ НЕПОГАШЕННЯ КРЕДИТІВ РЕФІНАНСУВАННЯ
НБУ ГОТУЄТЬСЯ ЗАБРАТИ ГОТЕЛЬ В ЖЕВАГО ЧЕРЕЗ НЕПОГАШЕННЯ КРЕДИТІВ РЕФІНАНСУВАННЯ
26 ноября 2015 | 03:25

6 листопада Київський апеляційний господарський суд прийняв до провадження апеляційну скаргу ПрАТ «Готель «Салют» на рішення Госпсуду м. Києва від 15 жовтня, яким було задоволено позов НБУ. Згідно з ним, ПрАТ «Готель «Салют» має передати Нацбанку на збереження оригінали правовстановлюючих документів на нежитлові будівлі готелю «Салют», загальною площею 12255,4 кв.м, які розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мазепи Івана, 11-Б.

 

Згідно з матеріалами справи, між НБУ та банком «Фінанси та кредит» в 2008-2014 рр. укладалися договори про надання стабілізаційних кредитів, згідно з якими під забезпечення позик надавалася зазначена нерухомість.

 

Згідно зі змінами до іпотечного договору від 22.05.2014, ПрАТ «Готель «Салют» упродовж 30 календарних днів мав передати за актом приймання-передачі оригінали документів, що встановлюють право власності на предмет іпотеки, іпотеко держателю на збереження до повного виконання позичальником своїх зобов`язань за кредитним договором. Однак по факту були надані лише копії документів замість оригіналів.

 

Йдеться про такі документи: Наказ Фонду держмайна від 06.04.1999 № 4-АТ; акт передачі нерухомого майна від 06.04.1999; Реєстраційне посвідчення, видане Київським міським БТІ від 25.10.2000; витяг з Держреєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 21857555 від 20.05.2014.

 

Під час розгляду судом справи представник НБУ підкреслив, що на час розгляду справи, ПАТ «Банк «Фінанси та кредит» своїх зобов`язань за кредитними договорами не виконало.

 

Нагадаємо, як вважається, одним з кінцевих бенефіціарів готелю «Салют» є К. Жеваго – власник банку «Фінанси та кредит».

 

За даними НКЦПФР, 19,53% акцій ПрАТ «Готель «Салют» належить Foster Group Management inc., через яку, за даними ЗМІ, К. Жеваго в свій час контролював 16% акцій «Одесаобленерго».

 

Разом з тим, за даними джерел газети «Дзеркало тижня», один з акціонерів готелю «Салют» звертався в Генпрокуратуру з вимогою перевірити законність виділення банку рефінансування в розмірі 700 млн грн під заставу майнового комплексу готелю, оцінна вартість якого нібито (за даними видання) визначена на рівні 20-22 млн грн.

Нагадаємо, що в банк «Фінанси та кредит» тимчасова адміністрація була введена 18 вересня.

 

Як писав Finbalance, з даних НБУ та АУБ випливає, що у вересні його збиток склав 7,3 млрд грн.

 

Як повідомляли у Фонді гарантування у відповідь на наш запит, станом на 18 вересня, на коррахунку банку «Фінанси та кредит» в НБУ було 455 млн грн та 68 млн грн. грошових коштів. Ще він мав 2,66 млрд грн. на коррахунках в інших банках.

 

За даними глави НБУ В. Гонтаревої, станом на початок 2014 року борг банку «Фінанси та кредит» перед НБУ по кредитам рефінансування складав 3,8 млрд грн. До того, як вона очолила Нацбанк (у середині червня 2014 року) борг збільшився на 1,1 млрд грн.

 

При цьому в поточному році банк «Фінанси та кредит» отримав стабкредити від НБУ на 1,45 млрд грн, як запевняла В. Гонтарева, - під особиту гарантію К. Жеваго та заставу його активів (у т.ч. Білоцерківської ТЕЦ).

 

На днях у Фонді гарантування вкладів заявили, що вкладникам банку "Фінанси та кредит" в межах гарантованої суми вже виплачено 3 млрд грн з 6,2 млрд грн.

 

 

 

 

 

www.ua-banker.com

Просмотров: 1138
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код