Долар дорожчає не через паніку, а через економіку - експерт
Долар дорожчає не через паніку, а через економіку - експерт
23 февраля 2016 | 00:25

Україні потрібні не міжнародні кредити для підтримки курсу гривні, а інвестиції у виробництво та будівництво. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів економіст Олексій Лупоносов.

 

Чому дорожчає долар?

 

- Курс долара складається з економічних факторів. Наприклад - який у нас торгівельний баланс? Повідомляли, що він впав на 20 мільярдів доларів порівняно з минулим роком. Другий фактор - торік обіцяли транш МВФ - близько двох мільярдів доларів. Ці гроші мали піти до золотовалютних резервів. НБУ мав би можливість стримувати курс, продаючи ці долари на міжбанку. Але, на жаль, жодної допомоги не надійшло. Ми навіть не знаємо орієнтовної дати засідання Міжнародного валютного фонду щодо надання грошей. Позичити ще десь не можемо, бо країна має низький кредитний рейтинг.

 

Третій фактор - це друк грошей. Доларів в Україні стає все менше, а гривні - все більше. Тому сьогодні маємо курс - 27 гривень за долар.

 

Як це припинити?

 

- Треба, щоб в Україні було більше доларів. На жаль, обіцянки Євросоюзу та США, що до нас зайдуть реальні інвестиції не справдилися. Був звіт Міжнародної організації з міграції, що на сьогодні основними інвесторами в Україні є трудові мігранти. Вони переказують майже три мільярди доларів на рік. Це інвестиція. Вона відрізняється від позики тим, що гроші йдуть в економіку України. На них купуються товари, створюються робочі місця. Ці гроші не йдуть до Нацбанку, де лежать мертвим вантажем. Більша частина доларів, які надає МВФ, йде на повернення боргів старої влади. Решту використовують на підтримку курсу валют на місяць-два, максимум - півроку.

 

Чи впливає зараз паніка на курс долара?

 

- Паніки вже немає. Люди готові до високого курсу. Черг біля валютних обмінників немає. Новий курс долара вже заклали у собівартість товарів, сімейні бюджети. Валютні заощадження тримають удома, бо в банках їх зберігати немає сенсу. А немає грошей в банках — немає й кредитування. Якщо не буде чергового траншу МВФ, то курс долара і далі зростатиме.

 

Автор: Геннадій Гнип gazeta.ua

 

www.ua-banker.com

Просмотров: 14642
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (1) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код