Арсеній Яценюк про допомогу Україні з Москви: «Більше мрія, ніж реальність»
5 марта 2009 | 20:35

Навіщо Росії надавати Україні кредит? Економічних підстав немає жодних, лише чистий розрахунок: перш за все щоб показати – Київ і надалі перебуває в сфері впливу Москви, – переконує екс-спікер парламенту Арсеній Яценюк в інтерв‘ю австрійській Die Presse.

Україну можуть урятувати хіба що кредити МВФ, каже опозиція.
У листопаді після постійних конфліктів у правлячій коаліції Арсеній Яценюк, тоді голова парламенту, подав у відставку. Своєю новою партією «Фронт змін» 35-річний Яценюк кидає виклик політичній еліті і каже, що їй залишилося «щонайбільше 5 років».
З: Наскільки близька Україна до дефолту?

В: Недавно затверджений бюджет є надзвичайно нереалістичним і не буде дотриманий. Уряд на чолі з Юлією Тимошенко прогнозує навіть невелике економічне зростання. У всьому світі зростають тільки три держави: Китай, Індія – а тепер іще й Україна! Та насправді ми прямуємо до величезного спаду. Я критикую цей бюджет, як і МВФ, що тому і відклав виділення другого траншу вже узгодженого кредиту на 16 мільярдів доларів.
З: У результаті Міжнародний валютний фонд обмірковує можливість повністю скасувати кредит. Які б це мало наслідки?

В: Той мізерний запас довіри до України, який зараз іще є, буде остаточно підірвано, якщо цей кредит скасують. МВФ – це єдина інституція, що має бажання і змогу надавати Україні необхідні позики.
З: Росія повідомила, що так само надасть кредит на 5 мільярдів доларів.

В: Та це більше мрія, ніж реальність. Росії сама зіткнулася з колосальними проблемами. І в неї немає жодних економічних підстав надавати Україні кредит. Це чистий розрахунок, з двох причин: по-перше росіяни хочуть показати, що Україна надалі в їхній сфері впливу. По-друге, абсолютно ясно, що Україна в середньостроковій перспективі не зможе сплачувати газові борги. Гроші надходять у Київ – і потім відразу назад у Москву. Одні тільки переговори вже кидають довгу тінь на відносини обох урядів. Я підтримую переговори про кредити з усіма можливими сторонами, але якщо вони відбуваються на цілковито прозорій основі.
З: Чому Україна – це та країна, що найбільше в Європі страждає від економічної кризи?

В: Найсерйозніша проблема в тому, що у нас сильно недорозвинений внутрішній ринок. Це означає, ми змушені дуже багато експортувати. Крім політичної кризи Україна потерпає також від неефективного енергозабезпечення – радянської спадщини. У середньому на особу ми споживаємо вдвічі більше енергії, ніж поляки.

Міхаель Рідмюллер, Die Presse (Австрія) // 14:24 04-03-2009

Просмотров: 2001