«В Україні є багато людей, які роблять бізнес на продажі кредитних вимог» – експерт
«В Україні є багато людей, які роблять бізнес на продажі кредитних вимог» – експерт
16 февраля 2022 | 17:05

АТ «Укрексімбанк» через систему електронних торгів OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) продало будинок на вулиці Мала Житомирська у Києві за 134,6 млн грн.

 

«Укрексімбанк продав через СЕТАМ будинок в історичному центрі Києва за 134,6 млн грн», – йдеться у повідомленні Мін’юсту.

 

Зазначається, що будівля розташована в історичному та діловому центрі Києва поблизу Майдану Незалежності та пам’яток – Софії Київської та Михайлівського Золотоверхого монастиря. Будівля має свій двір із заїздами з двох вулиць, який можна використовувати для паркування автомобілів або облаштування внутрішнього простору.

 

Будинок, збудований у 1895 році за проектом Г.П.Познякова «Центральні Торгові Лазні», нині має статус пам’ятки архітектури та історії під охороною держави.

 

У Мін’юсті інформують, що аукціон з продажу будівлі на Малій Житомирській доповнив скарбничку успішних кейсів OpenMarket – СЕТАМ та Укрексімбанку. Загалом уже реалізовано 35 лотів банку на 662746249 грн.

 

Подробиці теми розповів український економіст Олексій Лупоносов у ефірі телеканалу «Перший Діловий».

 

«Розумієте, коли йдеться про мільярдні кредитні історії, коли йдеться про цілісно майнові комплекси, які можуть проносити ці мільярди – є завжди дуже багато людей, які просто роблять на цьому бізнес. Такий бізнес зазвичай знаходиться у так званій сірій зоні. У цьому контексті потрібно, щоб цією ситуацією займалися саме люди з новостворених органів. Наприклад, таких, як САП та НАБУ. Саме вони мають з’ясувати, хто власне бере участь у таких аукціонах, хто гальмує ті чи інші процеси та хто власне має з цього зиск», — сказав фахівець.

 

Також експерт згадав про те, що в Україні є багато людей, які роблять бізнес на продажі кредитних вимог. І цією історією мають впритул зайнятися правоохоронні органи України.

 

«Якщо згадати так звані податкові застави, то ми знаємо, що часто деякі люди просто купували цю заставу в банках за 10% від суми кредиту і власне на цьому все закінчувалося. Щоб цього уникнути, потрібний нормальний контроль. На сьогодні я не можу відповісти на ці запитання замість наших правоохоронних органів. Тільки вони можуть вирішити цю проблему. І в такій ситуації їхню роботу може контролювати лише наша громадськість. Іноді наші олігархи навіть створюють цілі громадські об’єднання заради того, щоб показати видимість того, що наше суспільство справді за чимось спостерігає. Але насправді все це звичайно робиться для відводу очей. У нас зараз в Україні налічується не менше ніж 9 органів, які могли б контролювати цей процес. Ось нехай розуміються на питаннях щодо того, хто там правий, а хто винен», — сказав Лупоносов.

 

 

 

 

Нагадаємо, що великі торгові мережі заборгували українським виробникам близько 5 млрд доларів. Тому у вітчизняних виробників не вистачає обігових коштів.

 

Як кажуть у торговельно-промисловій палаті, Національні торговельні мережі мають понад 70% ринку, і тому нав’язують постачальникам власні умови.

 

Джерело: Перший Діловий телеканал 

Просмотров: 13100
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код