Скандал: в одному із банків обікрали комірки клієнтів
Скандал: в одному із банків обікрали комірки клієнтів
20 апреля 2015 | 02:45

 У Вінниці - скандал. Зі сховища місцевого відділення банку "Хрещатик" безслідно зникли заощадження кількох клієнтів, які ті зберігали у банківських комірках (російською - ячейках). Наразі до міліції звернулись шестеро клієнтів банку.

 

Скільки точно зникло грошей із банківських комірок, не називають ні самі клієнти, ні правоохоронці. Один із потерпілих, який звернувся до міліції, каже, що це можуть бути сотні тисяч доларів.

 

- У кожному випадку сума окрема - від кількох тисяч до понад десяти. Я не хотів би це розголошувати, адже це може турбувати наших потерпілих, - зауважує перший заступник начальника УМВС у Вінницькій області Юрій Педос. - На сьогодні у нас є шість заявників із приводу того, що у них невідомі особи із комірок банку "Хрещатик", де вони зберігали свої кошти, вчинили крадіжки. Відкрито кримінальне провадження, до єдиного реєстру досудових розслідувань внесена інформація за ст.185, ч.3 Кримінального кодексу України. Проводиться розслідування. Ці провадження об'єднані, створена група слідчих, за участю слідчих слідчого управління, призначено ряд експертиз.

 

Самі потерпілі кажуть, що їх банківські комірки не були зламані, а пропажу вони виявили під час візиту до банку. У міліції такі подробиці поки не коментують.

 

- Є факт незаконного проникнення, є слідча частина, - каже Юрій Педос. - На цей час я б не хо­тів розкривати таємниці слід­ства.

 

"ПРИЙШОВ І ВИЯВИВ, ЩО ГРОШЕЙ НЕМАЄ"

 

Вінничанин Володимир - один із шести клієнтів банку, який звернувся до міліції із тим, що у нього із банківської комірки зникли гроші. Каже, що погодився на спілкування із журналістом, аби попередити людей, що таке - можливо.

 

- Коли я побачив пусту комірку, спитав - що будемо робити? Мені сказали: ну ви ж бачите, тут нічого не зламано. Я кажу: а гроші де? Мені кажуть: ми за гроші не відповідаємо, - розповідає Володимир. - Я подивився у договір. Там написано, що банк відповідає за охорону і цілісність банківської комірки. Тобто за охорону вони все ж відповідають. Яким чином ця охорона відбувалась, що вкрадені великі суми, вони відповідати не хочуть. І просто кажуть: ми вам нічого повертати не будемо, тому що відповідаємо тільки за цілісність комірки.

 

А от те, що гроші із сейфу зникли, чоловік дізнався, коли прийшов продовжувати термін оренди комірки.

 

- Прийшов і виявив, що грошей немає. Причому у присутності директора філії. Вона вже знала, що за три тижні до цього були обікрадені комірки, мені ж про це нічого не сказали, - каже Володимир. - Чому одразу не сказали? Запросили б мене під будь-яким приводом, я б перевірив комірку одразу ж, на початку березня. Зараз, наскільки я знаю, людей 7-8 постраждали. Скільки ще могли постраждати, теж незрозуміло. Шафа там велика, із півсотні комірок, і ще не всі звернулись до своїх комірок, щоб перевірити їх вміст.

 

За словами Володимира, він має намір звернутися також у прокуратуру, до народних депутатів, а ще подавати позов до суду. Також чоловік сподівається, що слідство обов'язково дасть відповідь на запитання, причетні чи непричетні до загадкового зникнення грошей пра­цівники банку.

 

У БАНКУ ГАРАНТІЙ ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ НЕ ДАЮТЬ

 

Директор вінницького регіонального відділення банку "Хрещатик" Андрій Педоренко каже, що дверці комірок, які, зі слів клієнтів, правоохоронці забрали на експертизу. Тож поки не буде результатів експертизи, у банку не коментують цю частину НП.

 

- Відповідно до договору, який укладає банк із клієнтом, це був не довірчий договір, тобто ми не робили опис. Тому ми, так як і клієнт, не можемо стверджувати, що зберігалось у нього у комірці, - каже Андрій Педоренко. - Це була суто індивідуальна комірка для клієнтів, ми не дивились за її вмістом.

 

Щодо гарантій повернення коштів, про зникнення яких заявили клієнти, то у банку кажуть, що гарантій поки ніяких не дають.

 

- Скажемо так: ми зацікавлені у тому, щоб знайти винуватих. Тих людей, які це зробили, - запевнив Андрій Педоренко. - Ми хочемо встановити причину, як так трапилось. Тому по максимуму допомагаємо слідству.

 

ШАНС ДЛЯ КЛІЄНТІВ - МОРАЛЬНА ШКОДА

 

Незалежні юристи ретельно вивчили документи і визнають: підтвердити те, що у сейфах були гроші - нереально.

 

- Це неможливо на сьогодні зробити, тому що банк не робить жодного опису цінностей, які зберігаються у цих ящиках. Це прописано у договорі, - пояснює юрист Роман Корченюк. - Так, можливо, якимось чином встановлювати обсяг суми, якщо долучати свідків, які бачили, що клалося, або було продано якесь майно, після чого було укладено договір на зберігання у цьому банку. Але це є ті докази, які у принципі судом можуть бути визнані як недопустимі, бо відносини, які стосуються коштів, мають підтверджуватися тільки письмовими доказами.

 

Звісно, клієнти можуть звертатися до суду і вимагати морального відшкодування - за неякісне надання банком послуг, тобто за недогляд за комірками. А ще сподіватися, що міліція знайде крадіїв.

 

У вівторок двоє клієнтів банку, які заявили про зникнення грошей, скликали прес-конференцію. Кажуть, за повернення своїх коштів боротимуться до останнього.

 

 

Тим часом

 

Депозитні комірки, які люди орендують у сховищах банків, обкрадають у Києві. Із початку року через зникнення із комірок готівкових грошей і цінностей було розпочато 8 кримінальних проваджень. "Із орендованих комірок у більшості випадків були вкрадені долари (на суми від 20 тисяч до 7 мільйонів), євро (до 500 тисяч), російські рублі (близько 275 тисяч), антикварні монети із золота (майже 40 штук) і золоті злитки (вагою до 3 кг), - повідомила заступник начальника відділу по зв'язках із громадськістю ГУ МВС у Києві Ірина Левченко.

Один із останніх випадків трапився у Оболонському районі столиці - у киян із банківської комірки зникли понад 400 тис. доларів.

 

Джерело: http://www.misto.vn.ua/

 

www.ua-banker.com

Просмотров: 2220
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код