Вкладники українських банків не мають права подати позив у суд на ФГВФО
Вкладники українських банків не мають права подати позив у суд на ФГВФО
12 октября 2016 | 02:20

Проблема вкладників неплатоеспроможних банків щодо захисту своїх прав виникла на початку 2016 року. З того часу жодний суд України не розглядає справи до Уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, чим порушуються конституційні права громадян у сфері захисту прав та свобод.

 

Все почалося з постанови Верховного суду України від 16.02.2016 року у справі № 21-4846а15 , а потім також у постанові ВСУ від 15.06.2016 року у справі № 21-286а/16 в яких було висловлено правову позицію про те, що відповідні спори не належать до юрисдикції адміністративних судів.

 

Вказаними постановами колегія суддів ВСУ скасувала усі прийняті раніше судами адміністративної юрисдикції рішення та закрила провадження по справах у зв’язку  із тим,  що спір має вирішуватися в порядку не адміністративного, а господарського судочинства.

 

На основі зазначених постанов ВСУ виникла правова колізія, яка заключається у тому, що  господарські та адміністративні суди відмовляють вкладникам у розгляді справ до уповноважених осіб Фонду.

 

Господарські суди України в свою чергу вказують на те, що суд має право відступити від правової позиції, викладеної у висновках Верховного Суду України, з одночасним наведенням відповідних мотивів.

 

З цього приводу ГО «Громадський контроль банків» було надіслано запити до керівництва усіх судових ланок щодо роз’яснення та вирішення даної колізії. Як наслідок, жодної відповіді, яка визначала б підсудність, чи варіанти вирішення даної колізії отримано не було. Лише Вищий адміністративний суд України висловив свою чітку позицію, яка полягає в тому, що спори такого виду є публічно-правовими, виникають з приводу здійснення Фондом своїх владних управлінських функцій стосовно організації виплати вкладникам відшкодування, і стосовно цих спорів немає іншого порядку судового провадження, ніж провадження в адміністративних судах. Отже, на такі спори поширюється юрисдикція виключно адміністративних судів.

 

Тому, у вирішення даної ситуації втрутився голова ГО «Незалежне антикорупційне бюро України», правозахисник Арсен Маинушкін, з метою притягнення до відповідальності суддів, які своїми рішеннями створили правову невизначеність та фактично позбавили вкладників права на раеалізацію свого конституційного права на судовий захист. Оскільки ВСУ фактично унеможливив звернення фізичної особи до адміністративного суду із позовом до Фонду із вимогою, спрямованою на забезпечення права на відшкодування суми вкладу за рахунок коштів Фонду.

 

Заява про кримінальне правопорушення була подана 27 вересня 2016 Генеральному прокурору України, в якій ГО «Незалежне антикорупційне бюро України» просить внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР та розпочати досудове розслідування по наведеним фактам відносно суддів Верховного суду України.

 

Залишається сподіватися, що можливо під натиском Генеральної прокуратури будуть відновлені конституційні права громадян на звернення в суд за захистом своїх прав і дана колізія буде вирішена та кожний вкладник неплатоспроможного банку зможе відстояти власні інтереси у суді.

 

 

 

www.ua-banker.com

Просмотров: 1131
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Показать комментарии (0) Скрыть комментарии Обновить
Спасибо!
Имя*:
E-mail:
Комментарий*:
Повторите изображенный на картинке код*:
Защитный код